Opetusharjoittelu tehty!

Tässä sitä nyt ollaan: opetusharjoittelu suoritettu ja arviointilomake toimitettu ohjaavan opettajan toimesta opitotoimistoon. Onpas hyvä fiilis kokonaisuudessaan. Nyt on hyvä hetki miettiä, että miten meni niinku omasta mielestä :)

No omasta mielestä opetusharjoittelu meni hyvin. Itselläni ei ollut aiempaa kokemusta kyseisen moduulin opetuksesta tai ohjauksesta. Olin kuitenkin hyvin perehtynyt kurssin osaamistavoitteisiin ennen moduulin alkua, kuten aiemmassa postauksessa kerroinkin. Kurssin toteuttaminen oli verkko-opetusta ja ryhmäkoko oli varsin suuri. Moduulin melko kompleksinen rakenne huomioiden pidin oman tavoitetasoni realistisena, eli tavoitteenani oli saada hyvä kokonaiskuva moduulin sisällöstä eri työvaiheineen. 

Erityisena tavoitteenani oli oppia uusia käytänteitä ja soveltaa teoriassa jo opittuja pedagogisia malleja. Oli aivan mahtavaa päästä mukaan toteutukseen, jossa hyödynnettiin käänteistä opetusta. Käytännön kautta opin aiheesta paljon lisää ja oli hienoa huomata, miten se voidaan ottaa mukaan myös verkko-opetukseen. Käänteisestä opetuksessa korostuu mielekäs sosiaalinen oppiminen sekä opitun syventäminen ja soveltaminen. Yhteisöllinen oppiminen on oppimisprosessi, jossa oppimisyhteisön jäsenet osallistuvat tavoitteiden asetteluun, tutkimuskysymysten muodostamiseen, selittämiseen ja tiedon hankintaan. Tällainen yhteisöllinen oppiminen oli mielestäni hienosti mukana kautta linjan koko moduulissa, hieman eri painotuksin eri työvaiheiden ja opettajan näkemysten mukaan.

Tavoitteenani oli myös perehtyä palautteenannon ja arviointitapojen käytänteisiin. Tähän pääsinkin tutustumaan antamalla oppilaille välipalautteita heidän suunnitelmatöistään. Suurin hämmästyksen aiheeni tähän liittyen oli itse asiassa se, että miten paljon aikaresurssia vaatii, kun antaa välipalautteen noin kahdeksallekymmenelle raportille. Siinä meni kyllä päivä jos toinenkin!

Kuten tuossa aiemmassa postauksessa kerroin, niin opetusharjoittelun käytäntöihin vaikutti isosti ryhmän koko ja poikkeustilanteesta johtunut verkkototeutus. Tärkeä tavoitteeni oli omalta osaltani luoda moduuliin innostunutta ja motivoitunutta oppimisilmapiiriä. Tässä tavoitteen saavuttamisessa koen opiskelijoilta saamani palautteen perusteella onnistuneeni.

Kaiken kaikkiaan opetusharjoittelu oli hyvin opettavaista. Moni asia aukeaa parhaiten silloin, kun asian äärellä on käytännössä. Näin ainakin itselleni kävi opetusharjoittelun aikana. Iso kiitos onnistuneesta harjoittelusta kuuluu luonnollisesti ohjaavalle opettajalle!

Kommentit

  1. Hei Mona!

    Nyt on opetusharjoittelut hienosti takana ja koet oppineesi paljon! Yleensä onkin niin, että kun pääsee käytännössä testaamaan ja kokeilemaan uutta, niin silloin se oppi parhaiten mieleen jää.

    Harjoittelun arviointilomake puuttuu toistaiseksi.

    Aurinkoista kevään alkua!

    trv. Orvokki

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit